Informace o úrodě

23.2.2016

Sezona byla nadprůměrně dobrá, bilancují páleničáři

Destilaci kvasů malopěstitelů ukončili v Buchlovicích na přelomu ledna a února
Slovácko – Hodnotit uplynulou sezonu mohou provozovatelé pálenic na Slovácku. Vzhledem k tomu, že se v našem regionu vloni urodilo mnohem víc trnek a durancií než v roce předcházejícím, putovalo do destilačních zařízení více ovocných kvasů.
„S pálením těch letních jsme začali spolu s kunovickou pálenicí jako jedni z prvních na Slovácku. U nás to bylo 28. července. A nejspíš jsme byli také poslední pálenicí v okrese, která velmi zdařilou lihovarnickou sezonu ukončila,“ uvedl Jan Štokman, vedoucí buchlovické pálenice.
V průběhu nadprůměrné páleničářské sezony tam podle Štokmana přeměnili ovocné kvasy do bezmála 23 tisíc litrů absolutního lihu. Aby spolu s Jaroslavem Šedou, Janem Žufánkem a Františkem Hrabinou uspokojili požadavky zákazníků z širokého okolí, nezastavili se ve všedních dnech, o sobotách a nedělích ve dne v noci.
Po čtyřech měsících a šestnácti dnech vyřídili všechny objednávky zákazníků a páleničářské prostory už zazimovali také v Jalubí. „S pálením kvasů jsme skončili v půli ledna. Za sezonu jsme vypálili 14 355 litrů absolutního alkoholu, což je o 5855 litrů více než v předcházející sezoně. Rekord pálenice sezony z let 1988 až 1989 je však pro nás nedostižný. Tehdy jsme vypálili 36 tisíc litrů absolutního lihu,“ svěřil se páleničář a předseda jalubských zahrádkářů Jindřich Zapletal.
Velkou konkurencí pro pěstitelské pálenice jsou podle jeho slov výrobci domácích samohonek. „Přesto, že je dnes víc černých pálenic, než jich bylo za bývalého režimu, náš pěstitelský lihovar má svůj stálý okruh zákazníků, kteří si k nám rádi přivezou svůj kvas vypálit,“ poznamenal Jindřich Zapletal. Bilancovat mohou také v zahrádkářské pálenici v Popovicích. „Skončená páleničářská sezona byla pro nás průměrná. Od 6. listopadu loňského roku jsme v naší pálenici vypálili 231 zákazníkům 4171 litrů absolutního alkoholu,“ prozradil šéf popovické zahrádkářské organizace Jiří Vratislavský a dodal, že po metanolové aféře přibylo v pálenici povinností a papírování.
Služby veřejnosti ukončila před pár týdny i pěstitelská pálenice ve zbrusu novém Centru slováckých tradic v Modré. „Na to, že pálenice s nejmodernější technologií se rozběhla až 1. října, byla to dobrá sezona. Dnes už máme prověřeno, co se od ní dá očekávat,“ svěřil se Josef Niesner. Tamní pálenici však čeká proměna na lihovar. „V něm budeme vyrábět alkohol pro potřebu Centra slováckých tradic,“ informoval majitel Centra slováckých tradic Karel Mareček.
23.2.2016
Autor: Zdeněk Skalička
Zdroj: Slovácký deník

 

Úroda ovoce bude na Moravě proti loňsku výrazně slabší

vydáno:

aktualizace:
26.06.2014 14:55
Brno - Letošní sklizeň ovoce na Moravě bude proti loňsku bude výrazně slabší, vzhledem k ostatním letů bude spíše průměrná či mírně podprůměrná. Na slabší úrodě se podepsaly především předvelikonoční mrazy a také sušší počasí, řekla dnes ČTK mluvčí Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová.
foto
Sklizeň/sklad ovoce, jablek, jablka - ilustrační foto ČTK Taneček David
ADVERTISEMENT
U meruněk, které se již sklízí, je propad proti loňsku více než poloviční. Zatímco loni se na jižní Moravě sklidilo 3200 tun, letos se očekává 1500. "Přitom loni se podařilo veškerou úrodu umístit na trh," uvedla Homolová, že o moravské meruňky je zájem. Proto se začínají vysazovat, ač velmi zvolna, nové sady. V posledních deseti letech totiž jejich plocha klesla téměř na polovinu, na současných 900 hektarů.
U jablek je propad mírnější. Zatímco loni se sklidilo na jižní Moravě (jde o oblast včetně části Vysočiny a Zlínského kraje) přes 32.000 tun, letos to bude necelých 27.000 tun. Toto číslo však považuje Homolová za mírně nadsazené.
Málo je také hrušek, které postihl mráz výrazně, a to až o dvě třetiny proti loňsku. Třešním také uškodily květnové deště, kvůli kterým popraskaly a shnily. Poloviční se očekává také sklizeň švestek na jižní Moravě, naopak na severní je úroda dobrá. "Vysadilo se také velké množství sadů slivoní, které brzy přejdou do plodnosti, převážně na Zlínsku," poznamenala Homolová.
Srovnatelná s loňskem by měla být naopak sklizeň broskví a višní. To jsou druhy, které z české krajiny pomalu mizí vzhledem k nezájmu trhu o tuzemskou produkci. Například broskvoně zmizely za deset let z 840 hektarů, nyní už jich je pouze 400.
Na jižní Moravě letos škodil mráz nejvíce v okolí Nosislavi jižně od Brna, kde poničil téměř veškerou úrodu hrušek i jablek. "Mráz šel hodně lokálně, ale táhl se pás od Znojemska právě do oblasti na jih od Brna," doplnila Homolová.
Autor:

 ***

 Článek z E15 z 3.2.2014 o produkci pálenic ze sezony 2013/2014 zde.

***

Výhledy úrody ovoce na sezónu 2013.


Videoreportáž ČT z 15.7.13 zde.

Odhad Ovocnářské unie v pdf zde.

Zpráva o předpokládané úrodě dle Agrární komory zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat